Campbelli Dwerghamsters

Sinds oktober 2016 fokken wij ook Campbelli Dwerghamsters.
Vroeger 3 Russische dwerghamsters gehad.. Altijd een geschreeuw en gebijt om die hamsters tam te maken. 
Deze hamsters komen van een goede fokker; Hamstery Le Soleil.

De hamsters zijn erg zorgvuldig gefokt door Boy van Zon en dus schreeuwen, bijten ze niet in tegenstelling zelfs! Ze zijn nieuwsgierig en komen op je hand en stemgeluid af, zonder moeite op te pakken en dat zonder te bijten. Super hamsters! 


In tegenstelling tot andere hamsters zijn Campbelli's groepsdieren. Soms kunnen ze eens op elkaar gaan mopperen, heej hier wil ik slapen! Echte grove gevechten zullen er in een groepje niet snel ontstaan, tenzij je hamsters hebt die elkaar echt niet mogen, als je ze van jongs af aan koppelt gaat dit vaak goed.

Omdat dat Campbelli's groepsdieren zijn zullen ze niet alleen verhuizen maar minimaal in koppeltjes van 2 of meerdere hamsters van hetzelfde geslacht.

 

Qua voeding heeft de Campbelli vrijwel hetzelfde voer nodig als de Tamme Rat. Naast het hoofdvoer kun je ze ook lekkernijen geven.  Een Campbelli heeft geen voer nodig met extra Vitamine C,  deze maken ze zelf aan, wel hebben ze zo af en toe dierlijke eiwitten nodig; bijvoorbeeld; meelwormen, krekels etc. deze kun je ook gedroogd geven.
Beter geen snacks vanuit de dierenwinkel aan de hamsters geven zoals bijvoorbeeld ; yoghurt drops knaagstokjes enzovoorts. hier zitten vele suikers in waarvan de hamsters ten eerste te dik van kunnen worden en ten tweede zijn ze gevoelig voor Diabetes (suikerziekte) dus kun je het beste de suikers ontwijken.

Campbelli's eten hooi, dit hebben ze ook nodig voor hun spijsvertering, tevens is het ook erg goed nestmateriaal.

Bekijk de pagina voeding voor uitgebreide informatie wat een Campbelli wel en niet mag eten.  

 


Huisvesting

De grootte van de tralie kooi of een aquarium voor een koppeltje Campbelli's is minimaal 70 x 50 cm, hamsters zijn geen klimmers en hebben dus juist een grotere oppervlakte nodig om te kunnen lopen, een oud aquarium is het mooiste voor ze. Een plateau in de kooi mag best aanwezig zijn maar houd er rekening mee dat deze wel veilig is omdat hamsters geen diepte kunnen inschatten. 

Minimale grootte van een loopwiel 20 cm. of een Flying Saucer van minimaal 15 cm. het beste is 30 cm. zodat de hamsters er eventueel ook samen op kunnen lopen.
De Campbelli heeft ook chinchilla zand nodig voor hun vacht, dit kun je bijvoorbeeld in een bredere schaal doen zodat ze hier ook goed in kunnen rollen/badderen. Ook helpt het zand bij het slijten van de nagels en vinden ze het ook nog erg leuk. 

 

Voorbeelden van bodembedekkingen; Zaagsel, Plosplan, Hemparade, Aubiose. Er mag een dikke laag bodembedekking in (+-20 cm) omdat hamsters graag graven.

Beter geen houtsnippers of Back 2 Nature ed. hierin kunnen de hamsters niet goed graven.

Als nestmateriaal kun je ze; Hooi (ook goed voor de spijsvertering, dit hebben ze nodig), snippers wc/ keukenpapier of stukjes fleece geven.

Het beste is om geen hamsterbedding (katoen) te geven als nestmateriaal hier kunnen ze verstrikt in raken.


Met de klok mee: Lilac Fawn, Bea, Blauw Platinum, Agouti en BEA
Met de klok mee: Lilac Fawn, Bea, Blauw Platinum, Agouti en BEA

 

Op dit moment hebben we de volgende kleuren/variateiten in huis:

      

  • Blauw 
  • Blauw Platinum
  • Opal Platinum
  • Opal
  • Choco    

 

Dit zijn de 'hoofdkleuren' waarmee wordt gefokt, in de nesten kunnen ook andere kleuren voorkomen die gedragen worden.

                


Hamster tips voor de eerste periode;

 

* Niet al te groot verblijf met teveel attributen in het verblijf houd het de eerste tijd simpel, zodat je makkelijker een band met ze kan opbouwen.

 

* Was je handen voordat je met de hamsters bezig gaat, mochten je handen naar eten of andere dieren oid ruiken dan kunnen ze hieraan knabbelen of bijten om te zien of het eetbaar is. En of haal je handen even door de bodembedekking van het verblijf zodat je handen hetzelfde ruiken.

 

* Als je hamster net wakker is of wakker maakt, geef ze even de gelegenheid om rustig wakker te worden, hamsters kunnen een ochtend humeur hebben!

 

* Laat de hamsters de eerste dagen dat je ze in huis hebt even met rust zodat ze kunnen wennen.

 

* Mocht je hamster in je vingers knibbelen dan kun je dit "straffen" door in het gezicht te blazen hier hebben ze een hekel aan.

 

* Als je twijfelt met oppakken merken hamsters dit en kunnen ze gaan happen, vind je het zelf dan nog spannend pak ze dan met een bakje uit de kooi en oefen het oppakken buiten de kooi op bv een stoel of bank om de band op te bouwen. Hamster kunnen namelijk territoriaal zijn.