Medisch

Op deze pagina staan verschillende ziekten/aandoeningen beschreven die bij hamsters kunnen voorkomen.

Ga ten alle tijde naar de dierenarts en ga niet zelf zitten dokteren. 

Natstaart

Een bijzonder ernstige vorm van diarree die wordt veroorzaakt door de E. colibacterie.

Natstaart is een besmettelijke ziekte die kan ontstaan door bijvoorbeeld een plotselinge verandering in de omgeving of stress.

Het komt meestal voor bij jonge dieren die net van de moeder af zijn, ook kan het bij oudere hamsters voorkomen. Soms is er verlies in de conditie van de vacht, geen interesse in het voedsel en de hamster is lusteloos. Na deze symptomen is er een waterige diarree, hierdoor wordt ook de natte staart veroorzaakt.

Natstaart kan binnen 24 uur tot de dood leiden en is zeer besmettelijk. Snel ingrijpen door de dierenarts kan de hamster nog redden maar vaak is er een slechte afloop.

Zet de hamster apart van je andere hamsters in een andere ruimte, het is zeer besmettelijk.

 

Als de hamster het overleeft moet je zijn kooi grondig ontsmetten met bijv. halamid of soda en de kooi daarna 14 dagen leeg laten staan zodat alle bacteriën verdwenen zijn, anders krijg je het zo weer terug. 


Diarree

Door onjuiste, of een plotselinge overgang naar andere voeding, tocht en vocht of een combinatie hiervan kan een hamster diarree krijgen.

Door (teveel) voeding te geven wat bijvoorbeeld veel olie bevat zoals veel zonnebloempitten of vette vis en groenten en fruit wat veel vocht bevat kan ook diarree veroorzaakt worden.


Haaruitval

Door de ouderdom kunnen de haren van je hamster gaan uitvallen. Zijn roze rimpelige huid zal dan tevoorschijn komen. Hier is niks tegen te doen, het is een natuurlijk verschijnsel. Haaruitval kan ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld door luizen, vlooien en mijten.


Oogproblemen

Dit komt vaker voor wanneer de hamster ouder wordt. Sommige hamsters verzorgen zich dan niet zo goed meer en kan er vuil in de oogjes blijven zitten. Op den duur gaat dit irriteren en zullen de oogleden aan elkaar blijven plakken, ook kan het door te stoffige bodembedekking komen. Je kunt de oogjes schoonmaken met uitgekookt water, laat het afkoelen tot lauw water en maak de oogjes met een zacht wattenschijfje schoon. Wrijf altijd richting ooghoek. 

Hou de oogjes goed in de gaten dat er geen ontstekingen ontstaan, mocht dit gebeuren ga dan naar de dierenarts.


Olifantstanden

Omdat de hamster een knaagdier is betekent dit dat de voortanden continue doorgroeien. Daarom is het erg belangrijk dat door het knagen de tanden afslijten en hierdoor kort blijven. Als er weinig knaagmogelijkheden zijn of een afwijking in het gebit is het mogelijk dat de tanden niet goed afslijten. Als de tanden te lang zijn kan de hamster niet meer eten en moeten de tanden geknipt worden door een dierenarts. Als dit niet gebeurd kunnen de tanden in het verhemelte of de wangen gaan groeien met alle gevolgen van dien.


Verkoudheid of longontsteking

Ook hamsters kunnen verkouden worden of een longontsteking krijgen. Dit ontstaat vaak met een combinatie van tocht en een te lage temperatuur. Zet je hamsterverblijf dus niet vlak bij een openslaande raam of roosters die kunnen gaan tochten. 

De hamster zal een natte neus krijgen en zijn ademhaling is te horen, ook kun je dit checken door je oor op zijn schouder bladen te leggen, je zal dan een krakend niet heldere ademhaling horen. Ga met je hamster naar de dierenarts en verplaats zo nodig zijn verblijf in een warmere en tochtvrije omgeving.


Diabetes

Hamsters zijn gevoelig voor diabetes. Zelf geef ik mijn hamsters geen suiker bom snoepjes van de dierenwinkel maar gewoon natuurlijk voer met daarnaast lekkere extra's.

Op de onderstaande link kun je uitgebreide informatie vinden over diabetes bij hamsters.