Uiterlijke kenmerken en gedrag

Izzy's Sylvester ♡
Izzy's Sylvester ♡

Algemeen;

 

Lengte tussen het hoofd en de romp:  tussen de 19 & 30 centimeter

Staartlengte:  tussen de 15 en 22 centimeter

Mannen zijn vaak groter dan vrouwen.

Gewicht:  350(vrouw) a 600(man) gram, uitzonderingen daargelaten.

Onze Tamme Rat stamt af van de Rattus Norvegicus, de bruine rat.
Ratten hebben een vrij korte en spitse snuit met lange snorharen, de oren en pootjes zijn met kleine haren bedekt, de staart heeft enkele korte haren, de staart is vaak net iets korter dan het lichaam. 
De ogen zijn rond en groot van vorm. De voorpootjes hebben 4 tenen en als je aan de binnenkant kijkt dan lijkt het net alsof er een heel klein duimpje zit, de achterpoten hebben 5 tenen.

De vacht voelt bij jonge ratjes erg zacht aan, naarmate ze ouder worden is de vacht bij de mannetjes iets wat stugger en langer dan bij de vrouwtjes.

Doordat de rat atletisch is gebouwd kunnen ze ontzettend snel rennen, klimmen en met elkaar spelen/stoeien. Ook kan hij ook goed jagen op kleine insecten of zoogdieren. De rat is dan wel een prooidier maar toch ook een kleine rover wat dat betreft. 

 

Ratten zijn schemer-nachtdieren ze hebben bepaalde tijden overdag wanneer ze actief zijn en slapen, dit geldt ook voor in de avond en s nacht's bouwen ze een feestje want dan zijn ze een moment echt goed wakker.

Ratten kunnen wel tot 150 keer beter horen dan ons mensen, ook communiceren ze met ultrasoon geluiden die wij mensen 'helaas' niet kunnen horen. 

Ratten zijn goede zwemmers en kunnen dit in het wild uren volhouden, hun staart wordt gebruikt als roer en dient ook voor de aandrijving. 

De staart van de tamme rat dient als thermostaat, ratten kunnen namelijk niet zweten en verliezen hun warmte ook niet zoals een hond door te hijgen, hun staart reguleert de lichaamstemperatuur door de bloedvaten die in hun staart lopen. Je mag een rat dus ook nooit aan zijn staart oppakken, dit is erg gevoelig en hij kan hierdoor breken!

Ook kunnen ratten erg goed springen, wel 1,5 meter ver en 75 cm hoog. 

 

 

Het verschil tussen mannen en vrouwen; 

* Over het algemeen zijn mannetjes rustiger dan vrouwtjes al zijn hier tussen ook uitzonderingen daargelaten want zo heeft elk dier zijn eigen karakter. 

* Mannetjes ruiken iets meer dan vrouwtjes in hun vacht, het is onzin dat ze 'stinken' mits je de juiste bodembedekking gebruikt en het juiste voer scheelt dit al heel veel en ook bij de dames.

Wel kunnen mannetjes her en der wat meer druppeltjes achter laten omdat ze graag hun territorium afbakenen maar dominante vrouwtjes kunnen dit ook graag doen. 

* Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes


Groepsdier

Ratten zijn sociale en zeer intelligente dieren en leven in groep van minimaal 2 (koppel) ratten . Ratten kunnen absoluut niet alleen leven, ook al haal je je ratje meerdere keren per dag uit de kooi. Ratten hebben een maatje nodig van hetzelfde geslacht waarmee ze samen kunnen slapen, eten, spelen en elkaar kunnen verzorgen. Een mens kan dus nooit een rattig maatje vervangen! 

Als je een mannetje en een vrouwtje samen (niet gecastreerd) in een kooi houdt dan kun je verwachten dat er continue rittens worden geboren, het vrouwtje wordt keer op keer gedekt wat tot de dood kan leiden omdat het vrouwtje gelijk naar de bevalling weer kan worden gedekt en haar lichaam geen tijd heeft om te herstellen.
Wel zou je een gecastreerd mannetje bij dames kunnen houden. 

Mila en Noortje samen aan het relaxen
Mila en Noortje samen aan het relaxen
Samen slapen
Samen slapen

 

 

Gedrag

 

 

Knarsen

Ratten kunnen knarsen met hun tanden. De reden kan verschillende oorzaken hebben, namelijk: tevredenheid, pijn, kwaadheid of angst. De oorzaak is te achterhalen door te bedenken wat de rat pas heeft meegemaakt. Is hij ziek, verwond of heeft hij net een operatie gehad, dan zal pijn waarschijnlijk de oorzaak zijn. Is/was hij betrokken met een gevecht of dominantiestrijdt, dan zal hij waarschijnlijk kwaad zijn. Is de rat ontzettend bang voor mensen en is net geprobeerd om hem te pakken te krijgen, dan zal angst de oorzaak zijn. Meestal is het tevredenheid. Hij ligt lekker in z’n hangmatje, of op schoot, je bent hem aan het knuffelen etc. Hij is dus gewoon tevreden en op zijn gemak.

 

Kwispelen

Soms kwispelen ratjes met hun staart. Ze zitten stil en alleen hun staart kwispelt.  

Bekijk de situatie waarin het ratje zich bevindt, zijn ze aan het ruziën dan is dit boosheid of angst.

Als het ratje zich in een fijne omgeving bevindt kan dit ook plezier betekenen. 

 

Ploppen.

Het komt wel eens voor dat ratjes met de ogen 'ploppen'. Het oog komt dan iets uit de oogkas doordat het ratje knarst. Onder het oog zit een spier die door het knarsen wordt aangespannen hierdoor komt het oog iets uit de oogkas en valt weer terug. Dit is niets ernstigs.  Ratjes doen dit voornamelijk als ze zich op hun gemak voelen of in een gestreste situatie zitten. Zelf kan je al gauw merken wat voor situatie het is.

 

Barberen

Veel mensen, die ratjes hebben, zien wel eens dat een rat op zijn eigen vacht of die van een kooigenoot aan het sabbelen of knagen is. Bij zijn eigen vacht zijn dit vaak de voorpoten en bij een kooigenoot van de kop en nek. Als hierdoor kale plekken ontstaan op die plekken, is er sprake van barberen. Barberen kan ontstaan als de rat in kwestie stress heeft of als er genetische aanleg voor is. Merk je dus dat er gebarberd wordt, kijk dan of je stress kunt ontdekken. Bijvoorbeeld een nieuwe kooi, nieuwe rat in de groep of plotseling veel ruzie. Het is geen prettig gezicht, maar het is niet ernstig en kan ook eigenlijk geen kwaad.

 

Spelen

Spelen wordt maar al te vaak verward met vechten, terwijl er een enorm verschil is. Spelen veroorzaakt geen gewonden en de ratten gaan niet egelen en/of kwispelen. Wel kan er bij spelen behoorlijk wat gepiep en gekrijs voorkomen. Dit is echter te vergelijken met wat mensen doen als ze lol hebben, namelijk lachen.

Spelen komt vooral voor bij jonge ratten. Rittens leren zo hoe de rangorde werkt en is dus onmisbaar voor hun latere sociale leven. Ze rennen achter elkaar aan, springen boven op elkaar, gooien elkaar op de rug en rollebollen door de kooi. Ook met mensen kunnen ze spelen en uitdagen, waardoor ze zeer sociaal naar mensen worden.

 

Egelen

Dit komt vooral voor bij vechten. De rat zet dan zijn haren recht overeind om zijn tegenstander te imponeren. Honden en katten doen dat ook. Ze lijken dan groter en zo proberen ze ervoor te zorgen, dat de ander bang wordt en weg gaat. Pak een egelende rat nooit zomaar op!!! Het beestje is dan zo kwaad, dat hij niet meer weet wat hij moet doen en als jij hem dan vastpakt, kan hij flink bijten. Als het noodzaak is de rat te pakken, pak hem dan bij de staartaanzet. Verwar egelen niet met de uitstaande vacht van een zieke rat, want dat is iets heel anders. 

 

Flapperig

Vrouwtjes ratten worden ongeveer om de 5 dagen flapperig. Dat houd in dat ze vruchtbaar zijn. Flapperige ratten flapperen met hun oren (vandaar de naam) en houden vaak hun kont omhoog als je ze aanraakt. Vaak worden flapperige vrouwtjes bereden door hun (meestal ook vrouwelijke) kooigenoten.

 

Scannen/zekeren

Scannen is iets wat ratten met rode (robijn) ogen doorgaans doen. Zij zien nog slechter dan ratten met zwarte ogen. Om hun positie te verbeteren en de omgeving beter in zich op te kunnen nemen, wiegt de rat zijn hoofd van links naar recht en weer terug, terwijl de rest van zijn lichaam stil zit. Een plotselingen beweging, terwijl ze hiermee bezig zijn, kan de rat enorm laten schrikken.

Scannen is dus geen ernstig iets, er mankeert helemaal niks. Het is gewoon een manier om zich beter te kunnen oriënteren.

 

Schuren

Soms schuren ratjes tegen alles aan; voerbakje, wanden van de kooi of buiten de kooi op de bank bijvoorbeeld.  

Dit doen ratjes uit dominantie zo maskeren zij hun geur. 

 

Rillingen 

Soms zit een ratje te rillen. Het lijkt net of ze het koud hebben, als je naar de situatie kijkt doen ze dit meestal van plezier. 

 

Hikken

Het ratje zit te hikken, dit ziet er grappig uit. 

Ratjes die hikken hoeven niet direct de hik te hebben, als je naar de situatie kijkt doen ze dit meestal als ze plezier hebben. 


30STR'S Sunny
30STR'S Sunny