Verschillende soorten ratten

Op deze pagina worden verschillende soorten ratten beschreven.

Rattus Norvegicus

Oftewel de Bruine Rat waar onze tamme ratten van afstammen. De Bruine Rat zie je veel in Nederland maar ook veel in andere delen van de wereld.

 

Lengte kop-romp: 19-30 cm

Staartlengte: 15-20cm

Gewicht: 200-500 gram

 

Rattus Rattus

Oftewel de Zwarte Rat. De Zwarte Rat komt minder vaak voor in Nederland dan de Bruine rat, hij is eigenlijk verdrongen door de bruine rat. Hij heeft opvallend grote oren en een lange dunne staart. De staart is langer dan zijn lichaam. De Zwarte Rat was een grote veroorzaker van de pest.

 

Lengte kop-romp: 16-24cm.

Staartlengte: 15-22cm.

Gewicht: 200 gram 

Arvicola Amphibius

De Woelrat, hij wordt ook wel waterrat genoemd omdat hij voornamelijk langs stilstaand water voorkomt.

De woelrat heeft een bruine, dikke, ruige maar glanzende vacht. 

 

Lengte kop-romp: 12-23 cm.

Staartlengte: 7-16 cm.

Gewicht: 60-300 gram.


Ondatra Zibethicus

De Muskusrat is eigenlijk geen rat en behoort tot de Woelmuis-achtigen. De Muskusrat komt veel voor en leeft veel in het water, de tenen aan de achterpoten zijn voorzien van zwemvliezen. Ze veroorzaken veel schade aan dijken. 

 

Lengte kop-romp: 25-40cm

Staartlengte: 19-28 cm

Gewicht: 1700 gram

 

Heterocephalus Glaber

De Naakte Molrat, is geen mol en geen rat. Ze zijn verwant aan stekelvarkens en cavia's. Ze hebben en cillindrisch gevormd lichaam. Hij komt voor in Somalië, Kenia en Ehtiopië. Ze zijn niet volledig naakt, ze hebben naast hun snorharen nog tastharen. Door ontbreken van beharing kunnen parasieten zich moeilijk nestelen. Bijzonder is dat de rat ongevoelig is voor kanker, ook kunnen ze 18 minuten zonder zuurstof en worden ze wel 30 jaar oud.

 

Lengte kop-romp: 14-18 cm

Staartlengte: -

Gewicht: 30-50 gram

Melomys Rubicola

Bramble Cay-Mozaïekstaartrat. Helaas is dit soort uitgestorven wegens klimaat verandering, veroorzaakt door de mens. Ze leefden op een eiland "Bramble Cay" een koraaleilandje van het Groot Barriérerif. Hij scharrelde door kruidenplantjes en sliep in een hol op het strand. Het eiland stak max. 3 meter boven de zeespiegel uit. Door de stijgende zeespiegel is veel vegetatie op het eiland afgenomen waardoor het leefgebied met 97% werd verkleind

 

 

Lengte kop-romp: 14-16 cm

Staartlengte: 14,5-18 cm

Gewicht: 100 gram


Cricetomys Gambianus

De Gambiaanse Hamsterrat komt oorspronkelijk uit centraal Afrika. Ze worden getraind en ingezet voor het opsporen van landmijnen en andere explosieven. Ook worden ze ingezet voor het opsporen van tuberculose. Ze zijn zeer intelligent en worden steeds meer gehouden als huisdier. Deze dieren zijn nachtdieren en zien dus erg slecht, overdag's zien ze bijna niets en snacht's is het nihil, hierdoor is het aan te raden om voorzichtig met de dieren om te gaan zodat ze niet schrikken want ze kunnen erg hard bijten.

Wistar Rat

De Wistar rat (Rattus Norvegicus) oftewel lab-rat is een gekruisde albino rat. Dit "ras" is in 1906 ontwikkeld voor biologisch en medisch onderzoek. De Wistar is opgebouwd uit veel inteelt om zo een gesloten genenpoel te maken waarop kan worden getest. 
Na de komst van de Wistar rat zijn nog vele andere lijnen gekomen met bepaalde "gen fouten" waarop proeven zijn gedaan. Zoals bijvoorbeeld een lijn met obesitas en een andere lijn met diabetes. 

Andere lab-rat lijnen: 
* Long-Evans rat

* Sprague Dawley rat
* Biobreeding rat

* Brattleboro rat

* Hairless rat

* Lewis rat

* RCS-rat 

* Shacking rat Kawasaki

* Zucker rat 

* Knockout rats