Huisvesting

 

De grootte van de kooi

Hoe groot de kooi moet zijn, is afhankelijk van hoeveel ratten je erin wilt houden en hoe je met de ratten omgaat. Voor twee of drie ratten een kooi van 100 x 50 x 70 centimeter (l x b x h). 

Hoe groter hoe beter natuurlijk. Des te meer ruimte de ratjes hebben om te klimmen, klauteren en natuurlijk lekker rennen. 

Zorg ervoor dat de tralieafstand niet te groot is.

Anders kunnen rittens en wat jongere ratjes ontsnappen, ze kruipen er namelijk zo door heen. Als het koppie past.... dan de rest ook. 

Het mooiste is als de tralies uiterlijk 1 cm a 1,3 cm uit elkaar staan.

Volwassen mannen ratten worden natuurlijk groter als vrouwtjes en hebben niet zon afstand nodig maar hun zijn ook eerst klein :)

De plaats van de kooi is ook erg belangrijk, zorg ervoor dat deze zo min mogelijk in de tocht staat, beter van niet. 

Dus plaats de kooi niet in een hal, onder een tochtend rooster, vlak bij een deur, anders is de kans zeer groot dat je ratjes gaan niesen of zelfs een chronische luchtwegeninfectie kunnen krijgen. 

Schaf alsjeblieft niet de zogenaamde REMY rattenkooi aan welke in veel dierenwinkels wordt geadviseerd, deze kooi is niet geschikt voor ratjes; te klein en tralie-plateaus hierdoor kunnen ze bumble-feet krijgen dat zijn op gezwollen dikke vocht voetjes wat ontzettend vervelend en pijnlijk is.

 

Met warme dagen

Houd er rekening mee dat je met warme dagen GEEN airco of waaier op of naast de kooi van de ratjes zet. Je gaat tocht creëren en ook al staat de waaier er niet direct op maar bijvoorbeeld langs de kooi dan krijg je een circulatie en ontstaat er alsnog tocht, hier ontkom je niet aan en kan je erop gaan wachten dat je ratjes verkouden worden.

Zet je de airco of waaier weer uit dan kan het temperatuursverschil ook te groot zijn waardoor ratjes verkouden worden.

Spray je ratjes niet nat, net zoals bij honden kan het erg gaan broeien. 

 

Wat je kan doen om je ratje verkoeling te geven:

 • Een ijsklontje geven
 • Ververs dagelijks het water, zo nodig 2 keer
 • Bevroren groenten; wortels, doperwtjes enz.
 • Schaal water in de kooi zetten met lekkers erin zodat ze deze eruit kunnen hengelen
 • Koude (halve) stoeptegel vanuit de diepvries in de kooi leggen
 • Fles bevroren water in een handdoek wikkelen en in de kooi leggen, hou in de gaten dat ze deze niet kapot knagen
 • Gebruik geen koelelementen vanuit de diepvries!

 

Met koude dagen

Wat je met de koude dagen kunt doen om je ratje warmte te geven:

 • Extra nestmateriaal; papier snippers of fleece
 • Extra hangmatjes 
 • Oude kleding 
 • Drinkwater geven op kamertemperatuur

Een fles warm water met een doek erom ( niet heet water, als ze het kapot maken kan het een waterballet worden) 

Met koude dagen kan je extra snippers papier of fleece in de kooi doen als nest materiaal. Hang extra hangmatjes op waar ze lekker samen in weg kunnen kruipen. Heb je bijvoorbeeld oude kleding dan kunnen de ratjes deze ook erg goed gebruiken in hun kooi, hang de kleding op of leg het op de bodem zodat ze deze klein kunnen maken en gebruiken als nestmateriaal of er lekker in kruipen, wel kan het sneller vies worden als je het op de bodem legt.

Let erop dat het met de herfst en winter wat meer kan gaan tochten in huis i.v.m koude wind en temperaturen van open gaande deuren en eventueel een rooster. Staan de ratjes dan toch in de tocht, bekijk of je de kooi eventueel op een andere plaats of kamer kunt zetten waar het niet zo tocht.
Je zou eventueel ook een fleece kleed over de kooi kunnen hangen maar let er wel op dat de ratjes er een 'raam' in kunnen gaan knagen, haha!!

Zet de ratjes niet direct naast een verwarming of kachel, als deze s'nachts uit gaat dan kan de temperatuurverschil te groot worden waardoor ze verkouden kunnen worden.

Als je ratjes gaat vervoeren zorg ervoor dat er wat extra fleece in het vervoersbakje zit en doe even een dekentje om het vervoersbakje heen zodat het er niet doorheen tocht.

 

 

Hieronder staan een aantal voorbeelden van kooien. 

 

Bodembedekking.

Er worden allerlei soorten bodembedekking aangeboden. Het belangrijkste is dat het absoluut niet stoffig is.
Dus geen zaagsel, stro of hooi! Ratjes kunnen niet tegen stof ze hebben namelijk gevoelige luchtwegen.

Zaagsel kan zelfs giftig zijn! 

Beukensnippers raad ik af dit product bevat scherpe randjes wat vervelend is aan de 'blote' voetjes van je rat ongeacht de grootte van de beukensnippers, het is hard en loopt niet prettig, ook nemen beukensnippers slecht de urine op en gaat het snel stinken.

Aan te raden zachte en goed absorberende bodembedekkers zijn bv; 

 • Back 2 nature
 • Hemparade (mini hemp)
 • Aubiose
 • Finacard 

 

De bodembedekkingen op de foto zijn te stoffig en of te scherp aan de voetjes. (zaagsel, hooi, stroo, beukensnippers)

Not done

Inrichting

Het is erg leuk om er hangmatjes, buizen plateaus en of een loopwiel in de kooi te plaatsen, let er wel op dat er genoeg ruimte over blijft om te rennen en spelen.

Qua hygiëne is het, het mooiste om plastic attributen in de kooi te plaatsen deze zijn namelijk makkelijk schoon te maken.
Ratten zijn gek op knagen, hiervoor kan je takken van de wilg, berk, hazelaar en fruitbomen in de kooi hangen.

Houten huisjes zijn ook erg leuk om aan te knagen voor de ratjes, let er wel op dat de urine hier in trekt en het op den duur gaat stinken.

Op de bodem kun je een halve stoeptegel plaatsen, dit is goed voor het slijten van hun nagels, je kunt de stoeptegel goed schoonmaken met heet water en een afwasborstel.

Ook is het belangrijk om regelmatig de kooi inrichting een beetje te veranderen zodat de ratjes een uitdaging blijven houden.

Sommige actievelingen houden van rennen in een loopwiel, deze moet wel minimaal 28 cm zijn. Houd er rekening mee dat van zeer actieve ratjes die ontzettend veel in het wiel rennen de staart krom kan gaan staan. Wanneer je ratje overmatig actief is in het loopwiel is het advies om het loopwiel beperkt aan te bieden, enkele uren per dag. 

 

Zorg voor aanpassingen in de kooi wanneer je oudere ratjes niet meer zo lenig en mobiel zijn.

Het is prettig voor de ouderen dat het eten en drinken op de begane grond staat, zodat ze er niet al te veel moeite voor moeten doen en ook een fijne slaapplaats.

 

Deze kooi is absoluut NIET geschikt voor ratten.
Ratjes kunnen hierin niet rechtop staan en uitgebreid, stuiteren, klimmen, rennen en spelen. Ook is op tralies lopen met blote voeten niet fijn. Tevens kunnen ze door de tralieplateaus bumblefeet krijgen zoals eerder benoemd.
Deze 'Remy' rattenkooi wordt helaas in veel dierenwinkels geadviseerd als rattenkooi maar deze is dus niet geschikt.