Kleuren en variaties 

 

De kleuren en variaties die hier beschreven worden komen voor in mijn ratten bestand. Ook kunnen er andere kleurtjes voorkomen dan dat hier staat beschreven.  

 

De kleuren waarmee gefokt wordt zijn op zwart basis, er kunnen dus ook zwarte rittens in de nesten voorkomen en soms wordt er een volledig zwart nest geboren.

 

Met een stamboom kan er berekend worden welke kleuren, oren en eventueel vachten in de nestjes geboren zullen worden. Maar een stamboom zegt niet altijd alles , soms duikt er ineens een kleur in het nest op dat wel van 30 generaties terug zou kunnen zijn. Plus dat het toch ook de natuur is die bepaald wat er gegeven wordt.

 

Waar ik niet bewust op fok is; Dubbel Rex, Fuzz of Naakt, en Manx/Staartloos.  

Kleur ogen:

De meeste ratjes die hier aanwezig zijn hebben zwarte oogjes, een aantal ratjes hebben rode oogjes.

Ook kunnen er rode oogjes voortkomen uit de nestjes bij bv. Siamezen aangezien een Siamees met rode ogen de standaard is bij een Siamees, zwarte oogjes zijn een uitmonstering.

Dumbo-oren:

Een Dumbo ratje heeft zijn oren meer aan de zijkant van het kopje ingeplant, ook staan de oren wat meer open en lijken ze hierdoor wat groter.

Vachten;

Rex:

Een Rex heeft een gekrulde vacht, rittens hebben een zacht vachtje als ze ouder zijn wordt dit wat stugger. De Rex heeft geen ondervacht en ze kunnen op latere leeftijd wat kaal worden.

De snorharen van een rex zijn erg kort gekruld.

Velveteen:

De vacht is golvend, zacht en geeft lichte krullen weer, ook is de vacht dicht behaard.

De snorharen zijn een beetje gekruld en krullen naar voren. 

Tekeningen

Berken & Variberken

Berken is een witte vlek op de buik van het ratje. Een Berkenvlek komt bij ontzettend veel kleuren voor.

Variberken is dat het hele buikje wit is en aan de zijkanten (flanken) vlekkerig wit.

Bles 

Bles is een tekening en kan op allerlei variaties voorkomen. 

Hier rechts op de foto zie je een Russisch Blauwe Bles.

Een bles is een rechthoekige witte vlek, deze moet zo symmetrisch mogelijk zijn en begint bij de neus en eindigt in een punt op het voorhoofd. 


Sealpoint Siamees

Een jonge Siamees heeft een créme kleurige vacht, vanaf 6-8 weken krijgen ze hun points waarna het créme kleurige (eigenlijk de points) naar de uiteinden van het lichaam trekt; neus, oren, pootjes, staart/kontje.

De intensiteit van de kleur hangt ook af van de temperatuur, bij kou in de winter zullen de Siamezen wat donkerder van kleur zijn dan in de zomer bij warmte.

Bluepoint Siamees

Een Bluepoint Siamees ritten is bijna hetzelfde als een Sealpoint Siamees alleen hebben hun als ritten naast de crème kleurige vacht een blauwe gloed.
Als Bluepoint Siamezen hun points hebben gekregen dan zijn deze niet bruin (seal) kleurig maar Blauw. Een jonge Bluepoint Siamees heeft een créme kleurige vacht met een blauwe gloed, vanaf 6-8 weken krijgen ze hun points waarna het crème kleurige (eigenlijk de points) naar de uiteinden van het lichaam trekt en deze blauw worden; neus, oren, pootjes, staart/kontje.

De intensiteit van de kleur hangt ook af van de temperatuur, bij kou in de winter zullen de Siamezen wat donkerder van kleur zijn dan in de zomer bij warmte. Ook is het een kunst om een goede Bluepoint Siamees te fokken die mooie intense  Bluepoints heeft.

Burmees

Een Burmees is een bruine rat met een donkerbruine snuit en achterhand(points).

Net als de Siamees heeft de Burmees aan de uiteinden van haar lichaam donkere points.

Vanaf 6-8 weken met de vachtwissel krijgt de Burmees zijn points.

De Burmees kan ook in andere kleuren voorkomen.

 

Blauw Burmees

Op deze foto is de blauwe variant van de Burmees te zien, de Blauw Burmees.

Je ziet dat de blauwe kleur er goed door heen komt. 

Marter

Marters zijn er in allerlei kleuren. De meest voorkomende kleur is zwart-grijzig.

Nu heb ik in mijn ratten bestand de zwart-grijzige Marter en de blauwe Marter.

Een Marter heeft een donkere kleur met licht gekleurde uiteinden van het lichaam zoals de snoet en pootjes. Sommige Marters hebben een lichte snuit met daarop een bruine point als deze zijn gekruist met een Siamees.

Blauwe Marter

Op de foto hiernaast is de blauwe variant van de marter te zien. De Blauwe Marter. 
Op de foto Maya: Blauwe Marter met points en een rex vachtje

Mink

Mink is een blauw / bruinige kleur over het hele lichaam.
De kleurhoeveelheid tussen blauw en bruin moet goed verdeeld zijn, ze mogen niet te bruin en niet te blauw zijn eigenlijk er net tussen in.
Er kunnen kleurschommelingen in voorkomen maar liever niet. De ondervacht is vaak lichter dan de dekkleur.

Russisch Blauw

Russisch Blauw is de donkerblauwe (staalblauw) variant. De oren zijn grijs en de ogen diep donkerblauw / zwart, dit is goed in het licht zichtbaar. Als een Rus wat ouder is kan er een bruine verkleuring (roesten) voorkomen.

Engels Blauw

Engels blauw is eigenlijk een kleur die tussen het Russisch en Amerikaans blauw in zit. 
Engels blauw is een diep staalblauw zonder enige verzilvering. De kleur moet op de buik en de rug egaal zijn. De gehele haartjes zijn tot op de huid blauw van kleur.

Dove

Dove is een kleur die precies tussen Mink en Russisch Blauw zit. Niet blauw en niet bruin.

Deze kleur kan ontstaan door Mink en Russisch Blauw te kruisen of door Dove x Dove te kruisen.

Zwart

Een geheel zwart ratje vanaf de haarwortels tot het uiterste puntje dient deze zwart te zijn.
Zwarte ratjes horen ook zwarte pootjes en staart te hebben. 

Soms krijgen zwarte ratjes bruinige vlekken, dan verroesten ze, officieel is dit niet toegestaan. 
Eventueel verzilveren kan ook. 
Vaak komt bij zwarte ratjes ook Berken voor of Mitted. Mitted houd in dat ze witte handjes hebben.

Silvermane

De Silvermane ratten bestaan nog niet zo lang. Ze zijn in 2012 ontdekt door Squeaks & Nibbles Rattery in North Carolina (USA). 

 

Silvermane ratten hebben een aparte vacht die bestaat uit hun normale kleur, gemengd met haren die een zilver kleurige top lijken te hebben. Het schijnt echter dat deze haar toppen doorzichtig zijn. Als het dier nat wordt, lijken die zilver kleurige haren te verdwijnen. Silvermanes kleuren normaal gesproken zilver vanaf hun kont naar de kop, en de tekening is meestal pas vanaf 3-4 weken zichtbaar.

Deze ratten bestaan in diverse kleuren, maar de tekening in het gezicht toont zich het mooist op zwart of agouti. Deze tekening is dominant.

Naarmate de Silvermane ouder wordt, worden ze steeds lichter van kleur (verzilveren), behalve op de neus, oren en rond de ogen. 

Silvermanes hebben een zeer zachte zijde-achtige vacht.

Er is verder nog niet zoveel bekend over de Silvermane.

 

Marble

De Marbles zijn ook een nieuwe variëteit onder de ratten. Ze zijn nog nieuwer dan de Silvermanes al is er geen jaartal bekend wanneer ze precies zijn ontstaan/ontdekt.  Over de Marbles is nog niet veel bekend.

Het lijkt een beetje op het dominante Merle gen, met het verschil dat Marble dominant is over alle kleuren, en niet alleen op ratten die op Mink basis zijn, zoals de Merle. 

Marbles hebben zwarte vlekjes in de vacht, met op de rug een aalstreep die vooral goed zichtbaar is als ze nog erg jong zijn.

 

 

Wat wel bekend is, is dat er bij een Amerikaanse fokker problemen zijn ontstaan met de tanden toen de ratten ouder werden, en dat teelballen soms niet in waren gedaald. Ratten uit dezelfde nesten die geen Marbles waren, hadden deze problemen niet.

Bij de fokker waar onze Marbles vandaan komen heeft dit probleem zich nog niet voorgedaan.

Het lijkt erop dat de Marble lijnen zwart, blauw en mink dragen, met enkele verdunningen (dilutes). 

 

Deze pagina is enkel een beschrijving met wat voorkomt in mijn ratten bestand, dit houdt dus niet in dat je vanaf deze pagina een kleurtje kunt reserveren. 
Bekijk de pagina nestjes om te zien welke nesten er gepland zijn en welke kleuren er kunnen worden verwacht.
Ook zouden er nog andere kleuren en variaties kunnen ontstaan uit bepaalde kruisingen die hier niet staan beschreven.

 

De illustraties hierboven laten zien wat voor tekeningen er zoal zijn