Medisch

 

Ook ratten kunnen ziek worden of andere kwaaltjes krijgen op deze pagina worden een aantal onderwerpen benoemd. 
Ga niet zelf voor dierenarts spelen en raadpleeg ten alle tijde een dierenarts!!!

Mijn dierenarts is dierenarts Barendrecht te Zutphen, ik ben zeer tevreden over deze dierenarts.  

 

Bij deze dierenarts hebben ze verstand van zaken over de Tamme Rat en andere kleine knaagdieren die net zo serieus worden genomen als de hond of kat. Dierenarts Barendrecht heeft ook ratjes van ons.

 

Verkoudheden / longontsteking 

Ratten zijn gevoelig voor; tocht, temperatuurverschillen, stof, tabaksrook. Hier kunnen ratten verkouden van worden het begint met een onschuldig 'oppervlakkig' niesje wat door kan slaan naar een flinke longontsteking waarbij je de rat ook kan horen reutelen (piepende, krakende longen met zo nodig een knorrend geluid).
Als buiten het seizoen veranderd kunnen ratjes de eerste dagen/week iets wat nieserig overkomen dus zo af en toe een niesje, zitten ze continue te niezen dan zul je toch echt naar de dierenarts moeten gaan voor antibiotica want een rat kan ook chronisch verkouden worden. 

Olifantstanden 
Tanden van ratten stoppen eigenlijk nooit met groeien, deze groeien door. Normaal slijten de tanden door middel van knagen en goed eten. Af en toe de tanden van je ratje controleren is niet verkeerd want soms slijten ze niet altijd goed af of groeien ze hard en worden de tanden te lang waardoor je ratje niet meer kan eten en met extreme gevallen kunnen de tanden in het verhemelte groeien. Als de tanden te lang worden/zijn dan kun je deze het beste bij de dierenarts even laten knippen. 

 

Mijten/parasieten
Ratten kunnen best gevoelig zijn voor mijten en parasieten. Ratjes kunnen parasieten inwendig en uitwendig bij zich dragen. 
Inwendige parasieten zijn te herkennen aan witte sliertjes in de ontlasting (wormen), maar ook kunnen vermagering en lusteloosheid optreden. Je kan dit goed behandelen met een wormkuur van de dierenarts. 

Uitwendige parasieten zoals; vlooien, luizen en mijten zijn vaak te herkennen door het vele krabben, dit is te behandelen met een middel waar Ivomectine in zit, laat je dierenarts altijd even naar je ratje kijken. 
Mijten kunnen ontstaan door; slechte weerstand, grote weersveranderingen, slechte hygiëne, mijten kunnen ook meeliften in bodembedekkers wat vaak van natuurlijk materiaal is.

Als je ratje mijten heeft zijn ze vaker dan normaal aan het krabben omdat de mijten kleine tunneltjes graven onder de huid wat erg jeukt en vervelend is, door het krabben=ontstaan korstjes. Voordat er korstjes te zien zijn is de mijt al even aanwezig voordat wij mensen de korstjes kunnen zien. 
Vaak beginnen de korstjes rondom de kop, nek en de achterhand als het al in een verder stadium zit (wat soms erg snel kan gaan) dan kan je ratje helemaal onder de korstjes komen te zitten.  Het is dus nooit verkeerd om zo af en toe je ratje preventief te behandelen met een middel dat ivomectine bevat.


Lange nagels

Soms kan het zijn dat de nagels behoorlijk groeien of je ratje de nagels zelf niet netjes bij houd. 
Wat je kan doen is een steen in de kooi leggen of als ze erg hard groeien ze zelf knippen met een nagelschaartje, durf je dit niet dan kan je dit bij een dierenwinkel laten doen of de dierenarts. 
Als je gaat knippen dan kan je een nagel knippertje gebruiken. Let erop dat je goed kijkt waar je knipt en niet door het rode gedeelte wat er in de nagel loopt knipt, dit is 'het leven' als je hierin knipt dan kan het gaan bloeden en dit doet flink zeer. 

 

Abcessen

Soms kan het voorkomen dat een klein krasje of een wondje gaat ontsteken en er een abces ontstaat. Dit komt doordat het wondje geïnfecteerd raakt en de huid al is dichtgegroeid, het lijkt dan of het wondje is genezen maar onderhuids ontstaat er een hoop pus. Een abces wordt nog wel eens verward met een tumor en dierenartsen die weinig ervaring met ratjes hebben laten een ratje dan inslapen. Abcessen groeien vaak sneller dan een tumor. Als je geen ervaring hebt met een abces uitknijpen kun je het beste naar de dierenarts gaan,  de dierenarts zal het abces open maken en goed leegdrukken, er zitten meerdere kamers in een abces waar zich pus in bevind dus deze moet dan ook echt goed leeg gedrukt worden anders begint het tafereel opnieuw. 

 

Porfyrine 

Ratjes hun 'snot' is rood en dit wordt Porfyrine genoemd. Soms komt dit ook vanuit hun ogen, onder hun ogen zit namelijk een klier die dit kan produceren. 
Het kan zijn dat de rat dan luchtwegproblemen heeft of verkouden is, het wil niet altijd zeggend dat er dan wat aan de hand is, wel is het dan even goed om je ratje in de gaten te houden en of zijn longen te beluisteren of deze niet een piepend of rochelend geluid maken, doen ze dit wel dan is het verstandig om even met je ratje naar de dierenarts te gaan.
Soms hebben ze het ook als ze net wakker worden en wordt dit vaak al weg gepoetst voor wij het zien.

 

Het ratje op de foto is Odin, misschien heb je al wel gezien dat Odin blind is.

Odin is pas op latere leeftijd blind geworden, binnen 3 weken zijn zijn ogen volledig wit geworden. Het viel mij op een gegeven moment al wel op (voor zijn ogen wit werden) dat hij wat meer begon te zekeren met zijn koppie om alles wat beter te kunnen zien, dit zie gedrag zie je voornamelijk bij rood en robijn ogen en vrij weinig tot niet bij zwart ogen.

 

Odin is hartstikke lief en red zich prima maar er zijn wel wat dingen waar je op moet letten bij een ratje dat blind is. Zo kan ik Odin ook niet zomaar oppakken omdat hij helemaal niets meer ziet kan hij hier erg van schrikken, ik praat tegen hem zodat hij weet dat ik aanwezig ben (in de kooi), ik laat hem rustig wakker worden als hij slaapt en wanneer ik hem wil oppakken houd ik eerst mijn hand tegen zijn snor aan zodat hij weet waar mijn hand is.
Er zijn nog een aantal punten waar ik/je op moet letten

 

·        Houd de kooi inrichting hetzelfde en simpel

·        Geen moeilijke klim mogelijkheden waardoor het ratje kan vallen

·        Let op scherpe randen bij bv. Afgeknaagd plastic, dit wordt erg scherp

·        Houd de waterfles op dezelfde plaats

·        Houd het eten op dezelfde plaats

·        Pak je ratje niet zomaar op hiervan kan hij schrikken.

 

 

 

Wist je dat.. 

Honing goed werkt voor het immuum en afweersysteem bij ratjes? Hierdoor krijgen ze een betere weerstand. Werkt ook goed bij ratjes die lichtelijk verkouden zijn.  Honing is namelijk een natuurlijke antibiotica, dit wil natuurlijk niet zeggen dat dit net zo sterk werkt als AB van de dierenarts.

Zo af en toe een beetje honing op een schoteltje is dus niet alleen een lekkernij maar ook nog eens goed voor de gezondheid. 

      

Ratten en zwangerschap

 

Ratten kunnen net als katten, muizen, varkens, koeien, schapen, kippen en vogels de Toxoplasmosis parasiet bij zich dragen. 
Heb je nog geen ratjes en ben je zwanger? Dan kan je beter even wachten tot je bevallen bent met het aanschaffen van ratjes. Als je al ratjes hebt en je bent zwanger dan kun je beter je ratjes door iemand anders laten verzorgen en zelf even uit hun buurt blijven hoe leuk ze ook zijn. De theorie heeft niet altijd gelijk maar met dit soort zaken kan je het beter toch wel even serieus nemen dat er gevaar kan zijn dat de ratjes jouw of je ongeboren kindje besmetten. 
In de afbeelding staat het uitgelegd. 

Medicijnen

Hieronder worden een aantal voorbeelden gegeven van medicijnen wat je kunt geven aan ratjes. Laat altijd bij twijfel ten alle tijde een dierenarts oordelen over jouw dier en ga niet zelf van alles uitproberen en dokteren. Alles wat hieronder staat weergegeven is op eigen risico, wij stellen ons niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen voor jouw dier. Voor een medische keuring kan je het beste naar je dierenarts gaan!

Bisolvon

 

Voor lichte verkoudheden, dus de oppervlakkige niesjes als de longen NIET rochelen. Dit kun je horen door je oor op de schouderbladen van je ratje te houden en naar de longen te luisteren,

Bisolvon is een slijm oplosser en werkt dus alleen ter ondersteuning van!

 

Bisolvon voor volwassenen 4 ml per 100 ml  water

Bisolvon voor kinderen 8 ml per 100 ml water

 

Ververs het water om de dag. De Bisolvon mag je maximaal 2 weken gebruiken, daarna een week geen Bisolvon meer. 

 

 

 

Kamille Thee

Voor lichte verkoudheden, dus oppervlakkige niesjes als de longen NIET rochelen. Dit kun je horen door je oor op de schouderbladen van je ratje te houden en naar de longen te luisteren. Geef alleen Kamille thee van een natuur winkel. 

 

Gebruik 1 zakje Kamille thee op 1 liter water. 

Bij wat meer genies 2 zakjes Kamille thee op 1 liter water. 
Jonge rittens maximaal 1 zakje per liter aangezien er een mogelijkheid is dat de ratjes er versuft van kunnen raken.

 

Laat het thee zakje er even intrekken en het water afkoelen voordat je het water in het flesje doet.  

Dagelijks het thee water verversen. 

Maximaal 2 weken te geven. 

 

 

Propolis druppels

Propolis druppels, dus geen zalf of olie. 

Te gebruiken bij niesjes, Propolis is een natuurlijke antibiotica (dit vervangt natuurlijk geen antibiotica van de dierenarts!) 

 

Bij lichte niesjes 3 druppels op 320 ml water

Bij meer genies/gerochel 5 druppels op 320 ml water 

 

Mocht er naar enkele dagen nog geen zichtbare verbetering zijn geef dan per dag 1 druppel in de bek. 

 

Propolis mag je maximaal 21 dagen geven en het beste is ook om dan dit ook werkelijk 21 dagen te geven en niet wanneer je denkt dat het beter gaat direct te stoppen vaak komen de symptomen weer terug en kun je weer opnieuw beginnen. 

 

Ook verhoogt Propolis het natuurlijke afweer systeem. Dit houd niet in dat je het altijd zomaar mag geven aan je ratje.

Mijten of Parasieten

 

Als je ratje last van mijten heeft dat kan je zien doordat ratje kleine zwarte korstjes in zijn vacht heeft. Vaak beginnen deze korstjes op de kin, rond de kop of kont. Dit komt doordat de mijten tunneltjes graven onder de huid. Mede hierdoor en het gekrab van de ratjes ontstaan er de korstjes. 
Hoe je het middel moet gebruiken staat op de bijsluiter. Het beste kan je wel bij ernstige mijt 2 x in de week op vaste dagen het middel toepassen. 

Ook mag je andere middelen gebruiken voor mijten of parasieten zo lang er maar het bestanddeel Ivomectine in zit.