Ratjes en andere huisdieren

Sommige ratjes kunnen best samen met andere huisdieren zoals bijvoorbeeld een hond of kat. 

Wel moet je de dieren van beide kanten hier rustig aan laten wennen.

Sommige ratjes vinden de (roof)dieren gewoon eng en zullen het nooit leuk gaan vinden, om bijvoorbeeld bij de hond in de mand te gaan liggen slapen. 

Daarnaast hebben sommige honden en katten gewoon een te grote jacht instinct waarbij je het niet eens zou moeten willen proberen, jij kent jouw huisdier natuurlijk het beste.

Hier in huis zijn de ratjes de geur van de honden wel gewend en sommigen vinden het ook heerlijk om bij de honden/katten in de mand te gaan liggen slapen terwijl de ander er het liefst keihard voor weg rent. 

Maar hoe doe je dat nou ze rustig aan elkaar laten wennen? 

 

(Let op! dit is allemaal geheel op eigen risico!!)

Ik kan natuurlijk niet zien hoe jouw dieren zijn en reageren dit moet je geheel zelf kunnen lezen voor je hier aan begint.

Bij jonge ratjes moet je er eerst voor zorgen dat de diertjes met jouw een goede band hebben opgebouwd voordat je ze aan andere huisdieren voorstelt zodat ze zo nodig op jouw terug kunnen vallen. 

Wat je al wel kan doen is een lapje stof of een oud washandje bij je hond/kat in de mand neer leggen zodat de geur in het doekje gaat zitten, deze kan je dan bij je ratjes in de kooi leggen en andersom. 

*Ratten kunnen het leuk vinden om in de neus van een hond/kat te bijten omdat deze nat is. Ook kunnen ze in de balzak van de hond willen bijten omdat dit een andere huid is, tenen smaken ook erg goed en kunnen worden uitgeprobeerd om te eten :-p 

 

De eerste echte ontmoeting:

Houd er rekening mee dat sommige honden/katten een ratje ook echt als een prooi zien en deze kunnen bijten. Sommige honden en katten kunnen gewoon niet samen met ratten en andersom voor de ratjes die bang zullen blijven voor de "roof"dieren. 

Het beste kan je eerst de ratjes op de bank laten lopen met de hond/kat op een afstand zodat ze zich even kunnen oriënteren.

Als je een drukke hond/kat hebt zal deze eerst in een ontspannen mood moeten zijn voor je hem aan je ratjes laat snuffelen, ook je ratjes kunnen zich het beste wat ontspannen voelen voor ze je voorstelt aan de hond. 

Wanneer de beide partijen wat rustiger zijn kan je de hond naast de bank laten zitten. Hier kunnen je ratjes al op gaan reageren, bekijk even voor beide partijen hoe ze hierop reageren en hoe ze zich voelen. 

Wanneer dit allemaal gemoedelijk verloopt kan je naar de volgende stap; pak je ratje op en houd hem met open handen vast, houd hem voor de veiligheid boven de bank (bekijk wat je ratje hiervan vind). Wanneer dit geen probleem is kan je je hond/kat rustig aan het ratje laten snuffelen, gaat het te lomp? Corrigeer je hond/kat. Wanneer er teveel opwinding is vanuit de hond/kat zijn kant kan je het beste het eerst op een afstandje aan elkaar laten wennen. 

Herhaal dit tot het allemaal gemoedelijk gaat en de beide dieren rustig zo op deze manier met elkaar kunnen omgaan. 

Als dit allemaal zonder problemen verloopt en ze elkaar accepteren dan kan je een stapje verder gaan; als je je ratje in de mand wilt laten lopen of slapen. 

Laat de eerste keren je ratje rustig in de honden/katten mand rondlopen en snuffelen (zonder hond), zodat ze de intense geur van het dier leren kennen. Bekijk hoe je ratje hierop reageert en herhaal dan hier het bovenstaande. 

Haal je ratje uit de mand en laat je hond/kat in de mand liggen, wanneer hij rustig ligt kan je het ratje bij je hond/kat voorhouden om te zien hoe hij reageert als dit geen probleem is dan kan je je ratje bij de hond/kat in de mand plaatsen houd dit heel goed in de gaten en het beste kun je eventueel een halsband bij je hond/kat omdoen voor het geval je moet ingrijpen.


Laat nooit je ratjes 'even' alleen met andere huisdieren.