Train je ritten

 

Let op dat de tralie afstand voor rittens niet groter is dan 1cm voor de eerste periode aangezien ze anders door de tralies heen kunnen kruipen.

 

Een band opbouwen met je ritten is zeer belangrijk. 

Als je je rittens net hebt opgehaald dan laat je ze de eerste dag deel even met rust in het nieuwe verblijf. Zo kunnen ze rustig acclimatiseren in hun nieuwe omgeving; geurtjes, andere geluiden en mensen.

 

Het beste kun je je rittens de eerste tijd in een kleinere kooi zetten zodat je er makkelijker een band mee op bouwt, als je ze gelijk in de grote kooi zet heb je kans dat ze 'verdwijnen' in de kooi omdat ze jouw niet kennen en de omgeving, geluiden en geuren nog vreemd zijn. 

Na deze dagen ga je flink aan de slag. Hoe meer aandacht de rittens krijgen des te beter.

Ook kan je het beste de eerste tijd niet zoveel huisjes e.d. in de kooi plaatsen, of andere plaatsjes waar ze zich kunnen verstoppen, zodat jij ze makkelijker kan pakken want de eerste dagen is alles nog een beetje eng. 

Je kan kan ook een oud t-shirt van jezelf wat kapot mag in de kooi leggen zodat ze aan je geur kunnen wennen.

 

Begin met je rittens lekkere snackjes (bv vissticks) uit de hand te laten eten, dit kan ook met gewoon hun eigen voer wanneer je gaat voeren. 

Zo leer je je rittens naar je toe te komen en dat uit jouw hand eten niet eng is plus je wordt zo wel erg interessant voor de rittens met al dat lekkers.

Wanneer je je rittens gaat oppakken kun je ze het beste opscheppen van onderaf met je duim over hun schouders ter veiligheid.  

Blijf dit allemaal goed herhalen, je zult vrij snel merken wanneer de rittens aan je gewend zijn;  of ze komen naar je toe als je de deur open doet of ze staan al voor de deur wanneer je deze hebt open gedaan.

Als dit allemaal goed gaat kun je ze in de grotere kooi plaatsen.

 

Geen tralie-bijters

Heel vaak hoor je dat ratjes door de tralies bijten naar vingers en alles wat er maar door komt.

Het is je ritten aan te leren dit niet te doen.

Begin gelijk met trainen, hoe jonger je ratje is hoe makkelijker dit te leren is.

Als je pas je ritten hebt, voer ze dan niet door de tralies maar gewoon in of buiten de kooi.

Steek zeer regelmatig je vingers door de tralies.

De ritten zal hieraan gaan 'knabbelen' om te proeven of het eetbaar is wat natuurlijk mag.

Voel je dat er net even wat harder word geknabbeld/gebeten blaas dan direct in het gezichtje van je ritten. Zij zullen hiervan schrikken en terug deinsen. 

Hierdoor zullen ze leren dat er niet door de tralies gebeten mag worden.

 

 

Ritten introduceren

Hoe moet je je rittens in een groep introduceren? Nadat je een band met je rittens hebt opgebouwd kun je gaan beginnen met de rittens te introduceren, dus rustig aan je oudere ratjes laten wennen.

Zet nooit zomaar je rittens gelijk in de groep als de leeftijd verschil groter is dan 3 maanden, er is een kans dat het mis kan gaan..

Als je rittens wat groter zijn (ongeveer 120 a 150 gram) en dus zichzelf wat meer kunnen verweren zet je je rittens en je oudere ratjes samen op een onbekend terrein buiten de kooi zodat ze met elkaar kennis kunnen maken. 

Om de ratjes hetzelfde te laten ruiken (wat het wennen aan elkaar makkelijker maakt) pak je een oud keuteltje van je oudere ratjes en veeg je deze rond de staart van de ritten. 

Dit klinkt erg vies maar dit is juist goed, ratjes ruiken namelijk aan elkaars anus om zo te weten te komen wie dat ratje nou is (net als honden). Ook kun je bodembedekking van je oudere ratjes over je rittens vegen zodat de rittens naar jouw oudere ratjes ruiken.

De sessies om de ratjes aan elkaar te laten wennen verleng je steeds met meerdere keren op een dag en dan plak je er steeds meer tijd bij aan.

Houd altijd het gedrag van je oudere ratjes goed in de gaten! (Meer info over gedrag zie hoofd pagina De Rat

Als het op den duur zonder slag of stoot goed gaat op het onbekende terrein zet je je ritten met sessies bij de oudere ratjes in de kooi. 

Maak eerst de kooi goed schoon zodat de geurtjes van de bewoners eruit zijn, dus even goed soppen! Haal ook alle attributen uit de kooi zodat je makkelijker kunt ingrijpen als dit nodig is en je kan de ratjes ook beter observeren. Laat ze NOOIT alleen met een introductie in de kooi. (Mocht één van je oudere ratjes nou vervelend gaan doen naar de rittens dan kun je ze corrigeren met een planten spuit. Houd het goed in de gaten dat je oudere ratjes niet te hard worden voor de rittens, gebeurt dit haal ze dan uit elkaar en ga weer verder met sessies op onbekend terrein. Houd er rekening mee dat sommige rittens al snel piepen terwijl er nog niks gebeurd, zolang er nog geen wondjes ontstaan is er niets aan de hand)

Deze sessies verleng je ook steeds met een aantal minuten tot het helemaal goed gaat en dan kan je ritten er op den duur gewoon bij in blijven.

Persoonlijk zou ik niet de rittens na de eerste introductie s'nachts bij de oudere ratjes in de kooi laten maar pas naar een aantal keren intro wanneer het duidelijk goed gaat, juist omdat ratjes s'nachts het actiefst zijn.

Als je al jongere ratjes hebt van 4 a 5 maanden dan gaat het vaak met rittens wel goed maar even aan elkaar laten wennen met sessies is niet verkeerd, zo kun je het gedrag beoordelen van je mogelijk puberende ratjes plus dat het veiliger is om ze niet direct samen in 1 kooi te zetten en natuurlijk ook weer eerst de kooi goed uitsoppen.

De introductie tijd en acceptatie van de rittens is afhankelijk van het gedrag (dominantie) van je oudere ratjes 

Dit is mijn eigen ervaring en advies met introduceren van rittens.

 

 

Trainen op geluid

Je kunt je ritten trainen door middel van geluid. Je kunt hiervoor in de vingers knippen of een hard piep geluid tussen de lippen maken. Ratjes zijn gevoelig voor geluid waardoor het makkelijk is om aan te leren wat niet mag.

Loopt je ratje naar de rand van de bank? Of richting het enge hoekje met allemaal kabels en elektronica?

Als ze er bijna zijn maak dan het piepgeluid of knip dan een keer in je vingers.

Ze zullen hierop gaan reageren, doen ze het niet? Doe het direct weer een keer. Tot uiterst 3 keer kun je dit doen. Als ze dan nog niet willen luisteren dan kun je er consequenties aan laten hangen door een keer hard in je handen te klappen en de ratjes terug zetten naar de plek waar ze wel mogen zijn.  

Ze zullen door gaan krijgen dat dat niet prettig is en de keren erop weten ze dat ze op je geluid moeten reageren.

Ratjes zijn slim genoeg om ze allerlei dingen aan te leren.

 

Chrissie
Chrissie

Ratten Tuigje

Noortje, Fuzzy en Mila
Noortje, Fuzzy en Mila

Een rattentuigje is ontzettend handig en veilig als je je ratje mee naar buiten wil nemen, het werkt dan net als een auto gordel even een extra stukje veiligheid voor als je ratje bijvoorbeeld ergens van schrikt zodat ze niet van je schouder afspringt en je haar kwijt bent. 

 

Het is wel belangrijk om je ratje dit van te voren aan te leren en niet direct aan te trekken en dan met je ratje naar buiten te gaan want ze kunnen het in het begin erg eng vinden en zich eruit willen wurmen als ze het niet fijn vinden. 

 

Je kunt het beste met het wennen zo jong mogelijk beginnen,  laat zeggen als ze ongeveer 3-4 maanden zijn dan kun je ze het tuigje losjes aantrekken zonder dat het riempje eraan zit, puur even voor de fealing zodat ze leren dat ze iets aan hun lijfje hebben. Laat ze de eerste keren wanneer ze het tuigje aan hebben een minuut of 10 a 15 met het tuigje aan op de bank lopen zodat ze hier rustig aan kunnen wennen.  Het kan zijn dat je ratjes in het begin erg gek gaan lopen als een buikschuiver, haha!

Herhaal dit een paar keer per dag maar forceer je ratje niet, sommige ratjes vinden het echt niet leuk. Aantrekken mag natuurlijk eerst wel wat spannend zijn. 

 

Wanneer je ratje is gewend dat er wat aan zijn lijfje hangt kun je het tuigje ietsje strakker zetten dat ze er veilig in blijven zitten net zoals op straat, laat er ruimte tussen zitten van 1 vinger zodat ze niet klemgezet worden in het tuigje.  Wanneer het niet meer spannend is kun je ze rond laten lopen in je kamer met het riempje eraan zodat ze eraan wennen dat ze ergens aan vast zitten als je ze bijvoorbeeld buiten in de tuin wilt laten lopen. 

 

***Koop wel een geschikt stevig tuigje met clipjes en niet één touwtje met een schuifje eraan.***