Natuurlijke werking van kruiden

Op deze pagina staan een aantal kruiden weergegeven met hun natuurlijke geneeskrachtige werking.

De kruiden kan je je ratjes zo af en toe als lekkernij tussendoor geven die tevens ook nog erg gezond zijn. 

Geef de kruiden zo vers mogelijk wanneer kruiden gedroogd zijn (verhit) gaan veel (etherische)oliën verloren.

Gevriesdroogde kruiden worden tot 65 graden onder nul gebracht, wanneer het in aanraking komt met vocht komt de geur, smaak, kleur en structuur veel dichter in de buurt bij het originele. 

Dus hoe verser hoe beter.

 

Peterselie

De universiteit van Michigan heeft begin 2011 een onderzoek afgerond waaruit bleek dat peterselie ook een probaat middel is in de strijd tegen borstkanker. Uit onderzoek met ratten blijkt dat de stof Apigenin, die onder meer in peterselie, selderij, appels, sinaasappels en noten zit, de groei van borstkankertumoren helpt verminderen. Deze ontdekking is van grote invloed op de behandeling van borstkanker bij vrouwen.

Peterselie bevorderd de spijsvertering, doodt bacteriën in de maag, helpt bij oorontstekingen en doofheid,  werkt vocht afdrijvend, zuivert het bloed, bloedvaten worden sterker wat goed is voor hart en vaatziekten, nieren gaan beter functioneren, helpt tegen afvoeren van zout en reinigen van de blaas maar ook de lever.

Natuurlijke wee opwekker.

Krachtige ontgifter.

 

Galstenen worden opgelost.

Peterselie bevat hoge concentraties vitamine A, B1, 2, 3, 5 en 6, vitamine C, vitamine K, beta- caroteen, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, mangaan, kalium, foliumzuur, zwavel. Men vermoedt dat peterselie zelfs sporen van B12 bevat.


Basilicum

Basilicum geeft verlichting bij verkoudheid, hoesten, hoofdpijn, dood maag-darmparasieten, goed bij darmklachten en maagkrampen, bevorderd de urine stroom en is vocht afdrijvend.

Bevorderd de eetlust en spijsvertering

Basilicum werkt slijmoplossend bij problemen aan de luchtwegen; chronische verkoudheid en voorhoofdholte ontsteking, en remt ontstekingen af.

 

De krampstillende eigenschappen komen van pas bij; buikpijn, spijsverteringsstoornissen, braakneigingen en spierkrampen vanwege het verwarmende effect.


Rozemarijn

Rozemarijn werkt goed tegen verkoudheid en griep. Dit kruid zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd.
Handig dus om je ratje wat Rozemarijn te geven als deze wat aan het niesen is.

Rozemarijn bevorderd bloeddoorstroming.
Ook helpt het tegen hoofdpijn en vermindert het menstruatiekrampen, spierpijn en reumatische pijnen. Het is verder een goede huidtonic dat de hoofdhuid stimuleert en haargroei bevordert.

 

 

Rozemarijn is goed voor;  koorts verlagend, dikke-darm ontsteking, krampen en bevorderd de urinestroming, er wordt minder vocht vastgehouden, bevorderd de bloedsomloop, werkt goed bij chronische bronchitis, verkoudheid.
Rozemarijn stimuleert en versterkt zenuwen en is geschikt voor alle nerveuze klachten.


Salie

Salie werkt goed bij een verkoudheid.
Luchtwegen: Ontsmettend, reinigend, slijm afvoerend en verzachtend (door de thujon), bij alle aandoeningen van de bovenste luchtwegen, zoals keelpijn. Werkt bij alle allergieën.
Ontsmettingsmiddel bij wonden die slecht genezen.

Salie tegen ontstekingen en infecties

Salie werkt samentrekkend en ontstekingsremmend. Ketonen en looistoffen in salie werken herstellend voor ontstekingen op slijmvliezen in mond, neus, keel en darmen. Daarnaast werkt salie antiseptisch; het remt infecties door bacteriën, virussen en in iets mindere mate schimmels. Oxiden in salie zorgen daarbij voor een slijmoplossend vermogen. Door deze geneeskrachtige werkingen kan een fysiotherapeut besluiten salie in te zetten bij de volgende indicaties:

·        Preventie van griep, verkoudheid, bronchitis,

·        Mondslijmvliesontsteking, aften,

·        Keelpijn, amandelontsteking, strottenhoofdontsteking,

·        Maagdarmslijmvlies ontsteking,

·        Maagwand ontsteking, diarree, slokdarmontsteking.

 

 

Natuurlijke wee opwekker, stimuleert de baarmoeder en helpt bij een moeilijke bevalling.
Salie werkt goed na een abortus of een miskraam, deze helpt het herstel.

Gebruik je de salie in plantvorm:
Let op! Salie heeft een sterk stimulerende (stuwende) werking op de baarmoeder en vermindert de melkvloed bij zogende vrouwen. Zwangere en zogende vrouwen kunnen dit kruid dus beter laten staan. Dit geldt ook voor epilepsiepatiënten die overgevoelig kunnen reageren op de inhoudsstof thujon. Voor iedereen geldt dat Salie niet in grote hoeveelheden of langdurig gebruikt mag worden (niet langer dan drie weken), niet op de nuchtere maag innemen. Verder absoluut geen kinderkruid en ook niet gebruiken bij een salicylaatallergie (aspirine).


Tijm

 Tijm bevat Thymol,  een stof die goed werkt voor de luchtwegen. 

Deze stof werkt slijmoplossend en onderdrukt het hoesten.

Ook heeft tijm een schimmel en bacterie dodende werking.

Tijm is goed voor: ontsmetten, verwijderd bronchiën, schimmel werend, kramp werend, bevorderd de spijsvertering, bloedsomloop, versterkt afweersysteem, activeert vetverbranding, verkoudheid, worminfecties, blaasontsteking, tegen reuma, tegen longziekten, bloed zuiverend, griep bestrijdend, tegen verlamming, gezwellen, tegen hoofdpijn, koliek en zenuw zwakten.

 

Thymol;

Dit is een fytonutriënt dat zeer geneeskrachtige eigenschappen heeft. Daarnaast zit er ook borneal(kamfol, carvacolo en het zoetgeurende geraniol in maar thymol is de meeste krachtige fytonutriënt. Thymol is in een wetenschappelijk laboratorium onderzocht op ratten. Het bleek dat thymol toevoegen aan het menu een positief effect had op de het percentage gezonde omega 3 vetzuren in de hersenen, nieren en het hart. Verder werd geconstateerd dat hoe jonger ratten beginnen met thymol, des te groter het effect was.


Knoflook

Knoflook is dan geen kruid maar een plant (Allium Sativum) uit de look familie die behoord tot de ui,prei en bieslook.

 

Knoflook is cholesterol en bloeddruk verlagend ook schijnt knoflook goed te zijn tegen verkoudheden en kanker.
Onderzoeken 'in vitro' en bij ratten en konijnen geven duidelijke aanwijzingen dat knoflook de afzetting van plaque op de vaatwanden voorkomt, maar ook de bloedstolling vermindert.

Ook werkt knoflook goed voor; bloedarmoede, tegen een hartaanval, griep en obesitas.

 

Knoflook is zeer voedzaam en bevat in één portie van 28 gram(Menselijke ADH); 

  • mangaan: 23% van de ADH
  • vitamine B6: 17% van de ADH
  • vitamine C: 15% van de ADH
  • selenium: 6% van de ADH
  • vezels: 1 gram
  • Behoorlijk wat calcium, koper, kalium, fosfor, ijzer en vitamine B1

 

Knoflook kan je vers geven en in poeder vorm over de brokken strooien. 

Snij verse knoflook in plakjes.